Bouwen met passie en ambachtelijk vakmanschap...

Jaap Bettink heeft met zijn bouwbedrijf in de loop der jaren een breed scala ambachtelijke projecten opgeleverd. Hier volgt een impressie. Geïnteresseerd in Jaap Bettinks diensten? Neem contact op via info@bouwbedrijfbettink.nl of bel 0342 44 16 62

Schaapskooi Wekerom Nieuwbouw

Hij is geen herder, maar Rob van der Ham (55) heeft wel degelijk een echte schaapskooi in zijn voortuin staan. Niet een ontsierende bouwval, maar een spiksplinternieuwe kooi. Het gaat de Wekerommer niet om een kudde schapen, maar vooral om een mooie kooi. Hij mag niet meer dan vijf dieren houden, omdat de plek een woonbestemming heeft.Schaapskooi te Ede

In samenwerking met Van Westreenen adviseurs werd voor de Stichting Edese Schaapskudden een geheel nieuwe schaapskooi gebouwd.

Het hele gebintwerk is vervaardigd van douglass en is afkomstig uit de omliggende bossen van Natuurmonumenten. De kooi bestaat als vanouds uit een potstal, niet zoals vroeger bestaande uit zand maar is geheel vervaardigd van beton waarop de houten gebinten zijn geplaatst.

De kooi voldoet aan de eisen van deze tijd. Hygiene en dierenwelzijn staan hoog in het vaandel bij herder Van den Brandhof. Zo is de kooi voorzien van in hoogte verstelbare drinkbakken. Er is een speciale ruimte voor de herder met douche en toilet. Boven in de kooi is een vergaderruimte gecreeerd.

De gebinten zijn geheel volgens de oude principe met pen- en gatverbindingen in elkaar gezet. Het bijzondere aan deze constructie is dat de gebintstijlen op de zijkorten rusten om in de kooi zoveel mogelijk ruimte te creeren. De gehele kap is voorzien van ronde sporen. Deze zijn vervaardigd uit fijnsparren.

 

 

 

Nostalgische Tuinkamer

Ons werd gevraagd om een tuinkamer te ontwerpen. Na diverse gesprekken met de opdrachtgever werd, in samenwerking met Van Renselaar bouwkundig teken- en adviesbureau, een tuinkamer ontworpen met een authentiek uiterlijk van binnen en buiten.

Het geheel is van alle gemakken voorzien zoals vloerverwarming, houtkachel en bar. Ook hier komen de oude gebinten weer in het zicht.

Wat vooral bijzonder is aan deze tuinkamer is de vier-seizoenenpui. Door deze pui kan ´s zomers de gehele wand opengeschoven worden. Dan vormt deze tuinkamer een geheel met terras en tuin. Zo is het ´s zomers en ´s winters heerlijk vertoeven in eigen tuin.

 

 

 

Restauratie van een boerderij uit 1800

In samenwerking met Van Renselaar Bouwkundig teken- en adviesbureau en Monumentenzorg Barneveld is deze boerderij weer teruggebracht in oude stijl. Zo werden de gebinten zoveel mogelijk opgeknapt en gerestaureerd, en gedeeltelijk vernieuwd. Ook de sporenkap werd zoveel mogelijk intact gelaten. Wel werd de kap geisoleerd om aan de eisen van deze tijd te voldoen.

De schouw is ook in oude staat teruggebracht. Een aantal tegels ontbraken. Deze zijn handgeschilderd en daarna weer aangebracht.

De achter- en voorgevel verschillen van bouwjaar. De voorgevel stamt uit 1877 en de achtergevel uit 1873. Beide zijn in oorspronkelijke staat teruggebracht.

 

 

 

Voor dit project hebben we veel historisch onderzoek gedaan om in de boerderij veel oude elementen terug te brengen in combinatie met modern comfort en luxe. Bij deze boerderij hebben wij zoveel mogelijk de nog aanwezige in goede staat zijnde oude materialen gerenoveerd. De oude deel van het huis is verbouwd tot woonkamer maar de oude houtconstructie is geheel in het zicht gelaten. Ook in de keuken, slaapkamers, badkamers en hal is veel van het oude houtwerk terug te vinden.

 

 


Interieur en exterieur oud woonhuis boerderij